Kvinnofällan var rysligt nära…

… men jag duckade.

I mitt tidigare liv, i könsrollernas Mecka och helyllemorsans tempel för tio år sedan inbillade jag mig att julpyntande var kul. Att det var något jag valde. Och att det var min självklara uppgift, inte min sambos. När förhållandet kraschade rasade väggarna. Det blev fri sikt. Ut mot en värld med jämställdhet, en värld med valfrihet. Frihet att välja och frihet att välja bort. Oavsett kön. Kvar fanns visserligen omgivningens förväntningar och krav – vissa gick att dänga i marken. Andra var fastnitade, som att vara ensamstående heltidsförälder. Där fanns ingen valfrihet. Där var jag fast i könsrollen. Ofrivilligt.

Men jäklar i min lilla låda att jag skulle acceptera några fler könsrollsfällor. Inte igen.

Julen gör könsrollerna lite extra tydliga, kvinnor fixar och organiserar hela familjens jul, männen hjälper till.  Jag har slutat organisera jul, numera plockar jag fram julpynt för barnens skull, minsta möjliga för att de ska känna sig lite som andra barn. Men inte alltid till den 1:a advent. Det blir lite när det blir. Inget hus storstädas, inga dukar stryks, inga fönster putsas och inga köttbullar rullas. (Pepparkakor bakas ibland – för att få möjlighet att äta deg, även om köpepepparkakorna är ohemuligt många fler.)

Men i år hände något. Skrämmande. Julstjärnor och stakar åkte upp till 1:a advent. Helt plötsligt hade jag dessutom putsat alla fönster. Jag? Som egentligen inte alls putsar fönster. För att det är astråkigt. Mannen har mer uthållighet med fönstereländet.

På vägen hem från jobbet några dagar senare funderade jag på att köpa en amaryllis till köket. För att det är så hemtrevligt… Hemtrevligt?! Var kom det ordet ifrån? Jisses! Vad höll på att hända? Tvärnit.

Det blev ingen amaryllis. Jag lyckades ducka. Pynta hemmet till jul är inte min grej. Har aldrig varit. Kvinnofällan fick mig bara att tro det. Paddla genom ett hav av näckrosor däremot, det är min grej. Jag bestämde mig för att invänta näckrosorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.