Drömmen om att skriva

Vi har alla våra sätt att fördriva dagarna fram till vår död. Själv älskar jag att formulera meningar av ord, smaka på meningarna, formulera om dem, leka med orden, leka med skiljetecken och se hur meningen förändras. Jag är den okrönta mail- och sms-drottningen. Genom min blogg har jag fått pröva mina vingar och förvånat sett att de bär, kanske inte högt men de marklyfter åtminstone.

Jag har länge närt samma dröm som så många andra. Drömmen om att skriva en bok. Drömmen om att få uppslukas av orden och meningarna. Det gick ju sådär med min getbok… Typ sågad innan den var påbörjad. Så den räknar vi inte.

Att skriva en bok innebär hårt arbete, läsa igenom och bearbeta all text flera gånger om, strukturera om kapitlen och kanske skriva om hela boken. Det känns mer än oöverstigligt för en person som aldrig läst samma bok två gånger någonsin i hela sitt liv.

Dessutom har mitt liv varit så torftigt grått och torrt att det inte går att fiska fram några intressanta berättelser hur man än gräver. Jag har inget som jag vill berätta, faktiskt. Och inget som jag själv vill läsa om.

Men jag har kommit på att jag har något som jag vill veta. Massor faktiskt. Det finns händelser som jag funderar på hur de utvecklades, vad hände sedan? Hur gick det för dem? Och hur tänkte de? Det finns levnadssätt som jag är nyfiken på. Det finns spännande yrken och personligheter. Det finns olika samhällsklasser och levnadsöden . Varför utgå från mitt eget liv när jag kan få reda på saker om andras liv? Varför skriva en berättelse som jag redan är insatt i när jag kan skriva en berättelse som jag inte vet ett dyft om? Där de inblandade personerna får styra berättelsen. Är det någon som måste vara intresserad av berättelsen så är det ju den som tvingas läsa den många gånger om, dvs den som skriver skiten.

Om det blir en bok…. knappast. Troligtvis hamnar resultatet i samma byrålåda som mina målningar. Och hellre det än att skriva en bok som hamnar i bokhandelns realåda, alla 500 ex. Jag skriver åt mig själv – jag vill veta hur historien slutar. Och gillar jag inte berättelsen så ändrar jag den. Försök göra det med en köpt bok om du kan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.