En helt ledig dag…

Idag har jag varit ledig. Inga krav, inga förpliktelser. Bara en semesterdag att njuta av. En dag att vinka av barn och man, önska dem en trevlig skol-/arbetsdag och därefter återgå till tidningsläsande och kaffedrickande. Morgonrocken byts så småningom ut till myskläder. Tidningen byts ut mot bok. Regnet öser ner och hunden lämnar ogärna hemmet för långpromenad. Kaffet byts ut mot latte. Tvätten får vila och hemmet är städat. Som alltid på mina lediga dagar.

För några år sedan i förhållandets linda fick sambon bevittna en scen som för evigt har etsats in i hans medvetande. Barnen, då cirka 6 och 8 år gamla, bråkade med varandra och jag tog till ett mycket medvetet hot. Såg chansen att slå två flugor i en smäll och hotade med att de fick gå och lägga sig utan att borsta tänderna om de inte lugnade sig. Barnen lugnade inte sig. Hotet måste alltså infrias och två gråtande barn skickades i säng, djupt förtvivlade över att de inte fick borsta tänderna. Bredvid stod en lika djupt imponerad blivande pojkvän och funderade på vad som egentligen hänt. Där och då började han förstå varför barnen borstade tänderna med lika stor glädje varje kväll och varför det aldrig var något tjat om tandborstning. Där och då började han ana den list som låg bakom det friktionsfria familjelivet. Det stillsamma och strukturerade familjeliv som han dittills imponerats av och även stundtals skrämts av.

Igår städade samme man med glädje hela hemmet inför min lediga dag när jag var på kick-off.

2 Comments

    • Marie

      Man behöver aldrig hota med frikort – det är redan sanktionerat. Klart och godkänt. Men frikortschansen var ju i tisdags… kommer kanske en blogg om det. Kanske.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.