Inte en jädrans bok i sikte

Trodde dungen bakom huset och skogen bakom kvarteret kryllade av bokar, men ack så fel man kan ta på träd och träd.

Efter att ha gått den efterlängtade kursen i trädklättring var det då dags att bestiga traktens alla bokar. Det är nämligen det lämpligaste trädet att klättra i och det var ju bra tyckte jag, eftersom det formligen kryllar av bokar i min omgivning. Men tänk vilken fördel det hade varit att kunna lite om olika trädsorter innan lyckan målas upp på väggen. Jag hade nämligen inte en aning om hur en bok ser ut.

Nu vet jag, efter 4 timmars cykling, 1 timmes löpning och några timmars mc-åkning, att bok inte är något särskilt vanligt förekommande trädslag inom många mils radie. Däremot kryllar det av alla andra oidentifierbara trädsorter. Fanken oxå – jag som hade försonat mej med skogen och planerat att bli ännu mer kompis med den tack vare alla klättervänliga bokar. Hittills har jag sett en enda bok – intill grannens tomt och skalad på grenar upp till 8 meters höjd – förutom en hel plantering med bokar, visserligen inhägnad… och med en väntetid på 40 år innan de är klättermogna.

Jag får fortsätta leta och tar gärna emot tips på klätterträd. Höga, grenrika och mitt ute på vischan med en vacker vy att avnjuta med kaffet. För upp i träd ska jag igen – den kicken är svår att slå.

2 Comments

  1. Peter H

    En skåning som inte vet hur bokar ser ut är något synnerligen sällsynt… men jag fattar ju nu hur lite du kan om dem 🙂 Bättre du håller dig till böcker istället. De är du lite bättre bevandrad med…och de blir sällan så höga.

  2. Jens Rydén

    Jag kan varmt rekommendera dig Söderåsens nationalpark även känt som Skäralid och Kopparhatten. Där har du bokträd av rejäl kaliber. Magnum, minst. Jag var där med ett gäng andra fotointresserade i onsdags. Du kan se några av mina bilder på den här adressen http://rawskinnen.blogspot.com/ Och när ni ändå är i krokarna så kom hem till oss på god mat och vin. Vi har alltid en dubbelsäng redo för gäster.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *