Nu börjar jag begripa vad filosofi egentligen går ut på

Under många år har jag varit nyfiken på filosofi och vad det egentligen går ut på. Tänkt har jag väl alltid gjort, men som filosof tänker man ju liksom mer seriöst, tänkte jag och anmälde mej till Introduktion till filosofi, 7,5 hp i Umeå. Nu skulle jag äntligen få lära mej tänka konstruktivt, trodde jag…

Alla böcker och texter som man tvingas tugga igenom är totalt obegripliga, var finns allt det konstruktiva? Förstår inte hur människor kan sätta ihop så många obegripliga ord till så obegripliga meningar och sen påstå att texten gör världen och dess företeelser mer begripliga för folk. Och egentligen tror jag inte att de själva förstår vad de skrivit eftersom de inte förstått vad de tänkt, de obegripliga meningarna syftar endast till att dölja att de faktiskt inte ens begripit innebörden i själva frågan som de försöker svara på. Men det mest intressanta är alla obegripliga kommentarer denna författare får från andra författande filosofer i syfte att dölja det faktum att de varken förstår ursprungsfrågan eller den föregående filosofens klargörande.

Att komma på detta var inte alls svårt eftersom jag märker att jag själv svamlar in i obegripligheter när jag diskuterar med andra och hoppas att ingen kommer på mej, att ingen förstår att jag inte förstått någonting. Filosofi handlar bara om att undergräva en av de största universella rädslorna hos mänskligheten – att andra ska komma på att man är en stor bluff, rädslan att bli genomskådad. Hmm… får nog undersöka om det finns något filosofiskt skrivet om det. Eller kanske man ska ta upp det i gruppdiskussionerna… skulle vara intressant att se kommentarerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *